Your search results

Spanska bostadsmarknaden 2018 – Första kvartalet

Posted by Sunuti on juli 10, 2018
| 0

Apartments For Sale Arta Mallorca

Första kvartalet 2018 har varit bra för den spanska bostadsmarknaden. I januari, februari och mars ökade värdet på bostäder med 2,2%. Detta innebär en stark rikstäckande ökning och en fortsatt reflektion av Spaniens positiva ekonomiska utsikter. Flera regioner har utgjort särskilt bra; Balearerna har sett kvartalsvis använda fastighetspriserna växa 5,5%, Madrid 5,1%. En stark uppvisning i huvudstaden är reflekterande av en centralt driven inhemsk väckelse, som nu uppenbarligen känns avlägsen. Den baleariska marknaden dra nytta av ett växande antal spanska köpare, som är i majoriteten, men också från en robust internationell minoritet av köpare – som står för 37% av alla transaktioner.

Februari gav sitt bästa resultat sedan 2011, med en årlig ökning av antalet fastighetsaffärer med en imponerande ökning med 16,2%. Detta bygger på uppmuntrande figurer från 2017, där Andalusien och Kommunitat Valenciana gjorde exceptionellt bra. En sannolikt förare har varit en uppmuntrande ökning av antalet utgivna lån. Stigande 36% från 2014 till 2017. Risken för en annan bostadsbubbla är vid denna tid försumbar på grund av utlåningsskydd som kvarstår och eftersom antalet kreditinköp är kvar i en säker andel av alla överföringar.

Spaniens ekonomiska återhämtning fortsätter att se lovande ut i 2018. Kvartalet lämnar årliga tillväxtberäkningar på 2,9%, bättre än euroområdets expansion på 2,5% år 2017 – den starkaste siffran sedan 2007. Avgiften stöds av en energisk exportindustri och en nyligen lindrad av politisk osäkerhet över den katalanska krisen. Regeringens beräkningar har också förutspått att arbetslösheten kommer att falla till 11% år 2020, för närvarande på 16,5%. Med detta i åtanke är scenen inställd för fortsatt positivitet på fastighetsmarknaden – speciellt som den inhemska efterfrågan driver körning. Med detta sagt, prata från Europeiska centralbanken om att penningpolitiken kan bli ”normaliserad”, det vill säga högre räntor, kan sakta ner utvecklingen. Detsamma kan man säga om den katalanska krisen, om den skulle ta på sig ny kraft.

Man kan dock se till resten av 2018 med självförtroende. Förra året var en obestridlig framgång, dess fart har kommit framåt, och nuvarande tecken pekar mot fortsatt tillväxt.

Compare Listings