Your search results

Allt du behöver veta om konsekvenserna av strängare regler för uthyrning av fastigheter på Balearerna

Posted by Sunuti on juli 6, 2018
| 0

Liksom många som köper fastigheter i Balearerna kan du överväga att hyra ut det under semesterlovet. Om så är fallet är det viktigt att vara medveten om att det har förekommit några förändringar i reglerna för hyreslicenser som för många orsakar viss förvirring. Om du är förvirrad om reglerna om uthyrning av fastigheter på Balearerna här är en översikt över vad du behöver veta om konsekvenserna av strängare regler för hyreslicenser för fastigheter på Balearerna:

Vilken lagstiftning om hyreslicenser har passerat, av vem och varför?

Den 19 juli 2017 passerade Spaniens regionala baleariska parlament som styr Balearerna Mallorca, Menorca, Ibiza och Formentera (och några mindre öar som Cabrera, Dragonera och S’Espalmador) reformen av turistlagen 8/2012. Denna förordning har skapats för att begränsa antalet semesterfirare och rollen som stuguthyrning på Balearerna.

Efter det att lagstiftningen genomgick den 8 augusti 2017 fortsatte Balearernas parlament också att godkänna turismslagen 6/2017 som kommer att aktivera nya regler som regeringen fastställt, vilket innebär att lokala myndigheter nu kan vidta rättsliga åtgärder mot olagligt turistboende som inte är Överensstämmer med den nya lagen, detta hade tidigare varit en regional regeringsfråga.

Till dess att dessa strängare regler om hyreslicenser infördes var semesteruthyrning begränsat till halv- och fristående hus. Lägenheterna kunde hyras ut till semesterfirare genom ett smutthål i 1994 års uthyrningsrätt (LAU på spanska) som möjliggjorde en kort hyra av dessa fastigheter, vilket gör det möjligt för hyresvärdar att kringgå de strängare kraven från den nuvarande baleariska semesterlagen.

Regeringen införde dessa strängare lagar i syfte att begränsa massturismen som skapar konflikt med lokalbefolkningen som har klagat på att de prissätts från hyresmarknaden av semesterfirare och att också stoppa bedrägerier kring denna bransch. Det är allmänt trott att införandet av denna lagstiftning också var en direkt reaktion på den kraftfulla lobbyeringen av hotell, mestadels representerad av deras association ASHOME. Lobbyn var mot uthyrningsinitiativ som AirBNB, holidaylettings.co.uk och ownersabroad.com, som under de senaste fem åren har blivit extremt framgångsrika, så att de minskar intäkterna från hotellbranschen. Dessutom vill den spanska versionen av vår skatteintäkter för inlandsköpare noggrant övervaka de intäkter som hyresvärdar tjänar från stuguthyrning som de inte känner att de lämnas ut till dem, eftersom det ofta tjänas av utländska fastighetsägare som får hyresintäkter i sina länder i bostad.

Vilka är de nya strängare reglerna för uthyrning av semesterboende på Balearerna?  

Enligt denna nya strängare lagstiftning vill de som vill hyra ut sin egendom på kort sikt som semesteruthyrning, som definieras som en egendom som inkluderar en tjänst, dvs tillhandahåller städning, tvättändringar eller villachef, måste nu få en speciell licens för att göra det. I grund och botten om du inte har en licens låter du din egendom olagligt och står nu inför en stor böter

Den nya lagen säger att hyrestiden för en fastighet endast kan vara upp till 60 dagar om året och att regeringen kommer att behandla lägenhetsuthyrning på mindre än en månad som ”turist” vilket kräver en licens. Det fastställer också kvalitetsstandarder och fastighetsägare kommer att behöva informera kommunen, och ibland även polisen, om identiteten hos dem som hyr ut sina fastigheter. Några av dessa minimikrav har utformats, enligt den baleariska regeringen, för att skydda konsumenten mot bedrägeri.

Vad krävs för att få en licens för en hyresfastighet?

För att få en licens för att hyra din fastighet kommersiellt till turister måste du tillhandahålla följande:

 • Hyresgästen har rätt att använda hela fastigheten under en period av högst två månader.
 • Uthyrning av enskilda rum är inte tillåtet. Ett hus får inte hyras till olika kunder, var och en med ett individuellt hyresavtal, vid någon tidpunkt.

Som ägare måste du också garantera följande:

 • Regelbunden städning – renlighet och allmän hygien måste vara av god standard och rengöringsutrustning måste tillhandahållas.
 • Tillhandahållande av sängkläder, handdukar, kökshanddukar och bordsdukar som regelbundet ändras.
 • Professionellt underhåll av all utrustning och installationer.
 • Tillhandahållande av brandsläckare med aktuella servicecertifikat.
 • Ge en professionell kontorskontakt under arbetsdagen.
 • Ge en nödkontakt som är tillgänglig 24/7.
 • Identifiering av fastigheten måste vara tydlig med husnamn, nummer, tomtnummer (om relevant) och gatunamn som alla visas.

Vad händer om dessa regler ej följs? 

Enligt denna lag kommer antalet turistbäddar att begränsas till en kombinerad 623.624 på de populära öarna Mallorca och Ibiza, varav 435.707 ligger på Mallorca: 294.163 av dessa är hotell.

Ägare som försöker hyra ut olicensierade fastigheter till turister kan bötas upp till 40 000 euro och online-plattformar kommer inte att undgå straff med en böter på upp till 400 000 euro om de inte visar licensnumret.

Vad ska jag göra om jag planerar att hyra ut min fastighet på Balearerna?

Licensansökningar har frusits ​​under de närmaste 12 månaderna tills de lokala myndigheterna bestämt vilka områden semesteruthyrning ska tillåtas inom på öarna.

Om du för närvarande planerar att hyra ut din fastighet till turister på Balearerna, se till att du redan har en befintlig hyres- eller turistlicens på plats. Vid längre vistelse måste du alltid se till att du har ett effektivt hyresavtal för att reglera förhållandet mellan dig och din hyresgäst och för att förhindra att problem och tvister uppträder i framtiden.

Det bör noteras att när en licens är utfärdad måste du fortfarande ansöka om förnyelse efter fem år, det kommer inte att bli automatiskt.

Det enda sättet att hyra ut en fastighet i Balearerna UTAN en licens kommer nu att ha ett hyresavtal som inte är turistiskt eftersom du inte kan få en licens att hyra en lägenhet till turister om du väljer det här alternativet. Fastigheten kan dock hyras INTE TURISTISKT, under någon tid, genom att INTE erbjuda och INTE tillhandahåller någon form av tjänster. Hyresavtalet kommer att vara ett föremål för hyresrättslagen, som låter dig hyra ut din egendom under en viss tid.

Om jag hyr ut min egendom på icke-turistiskt hyresavtal vad innebär detta och hur kan jag bevisa att det är en icke-turistisk hyra?

Om du hyr ut din bostad för korta villkor eventuellt under sommarmånaderna, antar Turisminspektörerna naturligtvis att du gör en turistuthyrning. Du kan lika väl hyra ut din egendom ut till turister, ordet ”turist” är en olycklig tillfällighet, så för att bortlösa detta antagande från inspektörerna skulle du gärna rekommendera att ta hänsyn till två faktorer:

 1. Ha ett avtal mellan dig och din hyresgäst som visar att du ställer ditt leasingavtal till spanska lektionslagen genom att inkludera vissa kriterier och lämna andra ut, och som beskriver vad du gör uppfyller villkoren i spanska hyreslagen.
 2. Var försiktig och var uppmärksam på hur du annonserar fastigheten. En fastighet som annonseras som ett fritidshus där vissa tjänster erbjuds kommer utan tvekan att locka turisminspektörens uppmärksamhet och övertyga honom / henne att betrakta din egendom som en turistuthyrning och kräver därför en licens som, som vi diskuterat, kommer att vara hårt böter för att inte hålla en! För att förhindra denna händelse måste kontrakt och annonser vara gratis och i harmoni med varandra och får INTE göra din bostad som en turistuthyrning.

 

Compare Listings